Home » Guy Vanhengel wil woonbonus in Brussel afschaffen

Guy Vanhengel wil woonbonus in Brussel afschaffen

Bron: Trends http://goo.gl/Fw50Z9

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) wil de woonbonus in het Brussels Gewest afschaffen. In ruil zouden dan wel de registratierechten fors dalen.

Het voorstel, dat in de Tijd en L’Echo staat, is één van de voorstellen die Guy Vanhengel lanceert in het kader van de geplande fiscale hervorming die er vanaf 2017 moet komen. De voorstellen moeten nog wel worden afgetoetst binnen de Brusselse regering.

Nieuwe leningen

Wie vanaf 2017 een woning in Brussel zou kopen, zou niet langer kunnen genieten van het fiscaal voordeel. Voor bestaande leningen zou de woonbonus wel blijven gelden.

In de plaats van de woonbonus zouden de registratierechten die betaald moeten worden bij de aankoop van een eerste woning dalen. Vandaag is enkel de eerste schijf van 60.000 tot 75.000 euro van de aankoopprijs vrijgesteld. Dat zou in de toekomst opgetrokken worden tot 175.000 euro, wat neerkomt op een totale besparing van 22.000 euro voor de kopers.

‘De experts hebben uitgerekend hoeveel korting gegeven moet worden op de registratierechten om hetzelfde voordeel te hebben als de woonbonus en kwamen uit op 175.000 euro’, zegt Vanhengel.

Hij ziet een voordeel voor de kopers, want de korting op de registratierechten krijg je onmiddellijk bij aankoop en het voordeel van de woonbonus wordt uitgesmeerd over verschillende jaren.

Andere

Vanhengel wil ook de schenkingsrechten verlagen. Vooral de tarieven van schenkingen onder de 500.000 euro zouden omlaag gaan. Het hoogste tarief bedraagt nu 24 procent en zou negen procent worden.

Hij wil ook de gewestbelasting van 89 euro en de agglomeratietaks afschaffen, betaald door een verhoging van van de onroerende voorheffing.

De liberale minister wil ook de personenbelasting doen dalen met 1 procentpunt (kostprijs 37 miljoen euro) en dat betalen door de fiscale aftrek voor dienstencheques af te schaffen. (Belga/KVDA)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *