Home » Professionele syndicus: een knelpuntberoep?

Professionele syndicus: een knelpuntberoep?

Bron: Logic-Immo: http://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/professionele-syndicus-een-knelpuntberoep-26179.html

Geschreven door Renaud Chaudoir op 26 augustus 2015

De vraag naar syndici is groter dan ooit. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de appartementenbusiness ook in ons land volop boomt. Wooncomplexen die meer dan twintig appartementen omvatten, schieten als paddenstoelen uit de grond. En zulke appartementsgebouwen moeten volgens de wet beheerd worden door een professionele syndicus. Toch voelen maar weinig vastgoedprofessionals zich geroepen om syndicus te worden. Waarom eigenlijk?

Wat doet een syndicus?
De syndicus wordt aangeduid door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Eigenaars van een individueel appartement zijn namelijk mede-eigenaars van de gemeenschappelijke delen van het woongebouw, zoals de traphal, de lift, de tuin, of de kelder. In een gebouw dat tientallen appartementen telt, wordt het natuurlijk moeilijk om het gemeenschappelijk beheer over te laten aan een niet-professionele syndicus. Dat gebeurt soms wel in een kleiner wooncomplex, waar een handvol bewoners iemand van de mede-eigenaars tot syndicus kan benoemen.
Waarom een professionele syndicus benoemen?
Het aanstellen van een professionele syndicus, die een opleiding tot vastgoedmakelaar genoten heeft, houdt significante voordelen in. Om te beginnen is hij onafhankelijk, en dus bij uitstek geschikt om geschillen of onenigheden tussen appartementseigenaars met een neutrale en objectieve blik te bekijken. Ten tweede heeft hij, dankzij zijn opleiding, kennis van zaken. En dat is nodig om een appartementsgebouw correct te beheren. De syndicus moet onderlegd zijn in boekhouding en wetgeving, maar hij moet ook als in staat zijn om als een bedrijfsmanager te denken, plannen en (re)ageren. Af en toe zal hij zelfs de rol van psycholoog en bemiddelaar op zich moeten nemen.
Wat kost een syndicus?
De syndicus draagt professionele aansprakelijkheid en vervult een hele reeks van taken, gaande van technisch en administratief beheer tot schadeclaims en opvolging van de wetgeving. Daarvoor moet hij uiteraard betaald worden. Hoeveel zijn gage bedraagt, is afhankelijk van het contract dat afgesloten werd met de mede-eigenaars. Zij kunnen eventueel beslissen om de kosten voor een professionele syndicus door te rekenen aan de huurders. Er zijn geen vaste of aanbevolen tarieven of barema’s.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *